Onze historie

In vogelvlucht door de geschiedenis van Laura Metaal.

1937 | Oprichting IJzerwerk Hollander

Erich Hollander richt in 1937 N.V. IJzerwerk Hollander op in Spekholzerheide (Kerkrade). De firma koopt schroot van mijngebieden in Nederland, België en Duitsland en levert dit aan de staalfabrieken van Koninklijke Hoogovens. 

1963 | Veranderende markt

Als de mijnindustrie ten einde loopt rond 1963 breekt er een moeilijke periode aan voor IJzerwerk Hollander, waarna de firma zich op het bestaande productassortiment in bestaande markten richt.

1968 | Nieuwe eigenaren

Laura & Vereeniging en Koninklijke Hoogovens kopen in 1968 IJzerwerk Hollander. De firma gaat onder de naam Laura Metaal N.V. verder op bestaande markten. Het productassortiment wordt uitgebreid met nieuwe producten zoals vangrails en warmgewalste persdelen voor de zware transportindustrie.

1973 | Verhuizing naar Eygelshoven

Vanwege noodzakelijke uitbreiding verhuist de fabriek in 1973 naar Eygelshoven. De naam verandert van Laura Metaal N.V. in Laura Metaal B.V. Vanaf dat moment breidt het productassortiment zich verder uit met onder andere zeecontainers en stalen constructiewanden.

1987 | Opening vestiging Maastricht

Laura Metaal opent in 1987 een tweede vestiging in Maastricht, op het bedrijventerrein Beatrixhaven. De hoofdactiviteiten zijn het decoilen van warmgewalst materiaal en het beitsen van platen.

1994 | Overname Staalcenter Roermond

Laura Metaal neemt in 1994 Staalcenter Roermond over, een verwerker van staal en plaat van de Koninklijke Hoogovens. 

1995 | Naamswijziging

Vanwege de overname in 1994 wordt in 1995 een naamsverandering doorgevoerd waarbij de vestigingsplaatsen een plek krijgen: Laura Staalcenter Maastricht B.V. en Laura Metaal Eygelshoven B.V.

1995 | Opening vestiging Beverwijk

Laura Staalcenter Maastricht opent in 1995 een nieuwe vestiging in Beverwijk. Hier wordt restmateriaal van Koninklijke Hoogovens opgeslagen en gedistribueerd.

2003 | Nieuwe decoilinstallatie

In 2002 investeert Laura Staalcenter Maastricht in een Sundwig-Kohler decoilinstallatie, die in 2003 in operationeel is. Deze nieuwe installatie verwerkt hoge sterkte stalen van coil tot diverse plaatformaten.

2003 | Concentratie in Eygelshoven

De bewerkingsactiviteiten van Laura Staalcenter Roermond verhuizen in 2003 naar Eygelshoven, zodat alles geconcentreerd is op één locatie. De bedrijfsvoering wordt gecontinueerd onder de naam Laura Metaal Eygelshoven B.V.

2007 | Nieuwe platenbeitsbaan

Met de komst van een zelfontwikkelde platenbeitsbaan in 2007 heeft Laura Staalcenter Maastricht een unieke installatie in huis die platen op continue wijze beitst. Bijzonder is dat de kwaliteit niet van coilbeitsen te onderscheiden is en dat ook platen van hoge sterkte staal en dikker dan 8 mm te beitsen zijn.

2009 | Hoge sterkte decoillijn

In 2009 investeert Laura Metaal in een zware decoillijn voor hoge sterkte staal voor Laura Staalcenter Maastricht, de zogenaamde FIMI. Deze lijn kan coils tot staalplaten knippen en kantscharen, tot 2.000 mm breed en 20 mm dik.

2011 | Nieuwe hallen in Maastricht 

Om alle inkomende coils binnen op te slaan start in 2011 de bouw van twee nieuwe hallen bij Laura Staalcenter Maastricht. De volledige overdekking tilt de dienstverlening weer naar een hoger niveau.

2015 | Decoillijn upgrade I

De in 2009 geïnstalleerde FIMI decoillijn krijgt in 2015 een upgrade. Door enkele essentiële machinedelen te vervangen kan Laura Staalcenter Maastricht nu ook coils met diktes t/m 25 mm decoilen tot platen.

2017 | Decoillijn upgrade II

In 2017 volgt opnieuw een upgrade om de FIMI decoillijn van Laura Steelcenter Maastricht om deze geschikt te maken voor de verwerking van ultrahoge sterkte staal met een vloeigrens tot 1.500 N/mm2. De lijn is nu één van de sterkste in Europa

2018 | Zonnepanelen in Maastricht

Door op de daken van de locatie in Maastricht bijna 2.000 zonnepanelen te installeren die samen 0,5 GWh elektriciteit per jaar opwekken wordt de eerste stap gezet naar een duurzamere productie van staalplaat.

2019 | Uitbreiding Maastricht

Vanwege de toenemende vraag naar decoilen en beitsen vindt in 2019 een uitbreiding plaats van een van de coilhallen van Laura Steelcenter Maastricht. Daarnaast wordt de naastliggende kavel én een locatie op hetzelfde bedrijventerrein (Beatrixhaven) aangekocht.

2020 | Oprichting Steeltestlab

Om klanten te bedienen die meer willen weten over de exacte eigenschappen van hun staal wordt in 2020 het Steeltestlab opgericht in Maastricht. Dit onafhankelijke state-of-the-art laboratorium test de chemische en mechanische waarden van staal op basis van diverse staalproeven.

2020 | Sluiting Laura Metaal Eygelshoven

Laura Metaal Eygelshoven B.V. stopt in 2020 met haar activiteiten vanwege de tegenvallende vraag naar de eigen producten voor beveiliging van wegwerkzaamheden.

2021 | Nieuw kantoor Maastricht

Het kantoor op de in 2020 aangekochte locatie aan de Klipperweg in Maastricht wordt in 2021 in gebruik genomen als thuisbasis voor de afdelingen commercie, finance, HR en ICT.

2021 | Nieuwe narichtmachine

In 2021 vervangt de Peak Performer van Kohler de narichtmachine uit 1950. Daardoor kan Laura Steelcenter Maastricht rand- en middenspanning halen uit staalplaten tot maximaal 12 mm dik en met vloeigrenzen tot 1.000 N/mm2.