Laura Metaal Zonnepanelen

Laura Metaal is volop bezig met het vergroten van haar duurzaamheid. We nemen diverse maatregelen om groener te worden en de ambities uit ons duurzaamheidsbeleid te realiseren. Zo hebben we onder andere een zonne-energiecentrale op het dak van ons eigen Staalcenter in Maastricht aangelegd. Deze wordt op maandag 3 september in gebruik genomen door Friso de Vries, Managing Director van Laura Metaal Holding, en Gert-Jan Krabbendam, wethouder van de gemeente Maastricht.

CO2-reductie van 340 ton door nieuwe zonne-energiecentrale

De nieuwe PV-installatie op het dak van het Laura Staalcenter Maastricht, die bestaat uit 1.940 groot formaat zonnepanelen, heeft een totale capaciteit van 600.000 kWh per jaar. De centrale gaat daarmee voorzien in minimaal 14% van de totale elektriciteitsbehoefte van het Staalcenter. Ook wordt een CO2-reductie van maar liefst 340 ton per jaar gerealiseerd.

Energiebesparende maatregelen

Naast de aanleg van de zonne-energiecentrale op de locatie in Maastricht onderneemt Laura Metaal diverse andere maatregelen om duurzamer te werken. Zo gaan we onder andere onze persluchtinstallatie energie-efficiënter maken. Hiervoor wordt het leidingnetwerk aangepast en stappen we over naar efficiëntere compressoren waarvan we een kleiner aantal nodig hebben. Hiermee worden naar verwachting een energiereductie van 40.000 kWh per jaar en een CO2-reductie van 23 ton per jaar gerealiseerd. Ook zullen 70% van alle gasgestookte warmtebronnen uit de hallen verwijderd worden.

Duurzame productie, lichte constructies

Met de nieuwe milieumaatregelen stelt Laura Metaal haar klanten in staat om duurzamer te werken. Niet alleen onze staalplaten en staalproducten worden vanaf nu op een groenere wijze geproduceerd; ook andere slimme innovaties van Laura Metaal helpen klanten om milieuvriendelijker te werken. Zo kunnen de stalen mobiele barriers van Laura Metaal Road Safety (SafeZone en BarrierGuard) een besparing leveren van circa 2500 ton CO2 per kilometer ten opzichte van betonnen varianten. Daarnaast investeerden we recent in diverse innovatieve installaties in het Staalcenter in Maastricht en de locatie in Eygelshoven, waarmee platen en samengestelde producten van hogesterktestaal geproduceerd kunnen worden. Hierdoor kunnen onze klanten lichter construeren, met bijvoorbeeld lager brandstofverbruik en CO2-reductie als gevolg.

Ondertekening Maastrichts Energie Akkoord (MEA)

Met de ingebruikname van de nieuwe zonne-energiecentrale voldoet Laura Metaal direct aan de normen voor 2020 van het landelijk energieakkoord. Daarnaast sluit ons duurzaamheidsbeleid aan op het streven van de gemeente Maastricht om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. De gemeente Maastricht en Laura Metaal hebben daarom maandag bij de ingebruikname van de nieuwe zonne-energiecentrale ook samen het Maastrichts Energie Akkoord ondertekend.

Bekijk de dronebeelden van onze nieuwe zonne-energiecentrale!