Onlangs opende Laura Metaal een nieuw kantoor aan de Klipperweg in Maastricht. Het bestaande kantoorgebouw werd opgeknapt en zal gebruikt worden door de afdelingen commercie, finance, HR en ICT. Om het interieur te verrijken werd Huub Giesbertz gevraagd om Laura Metaal op zijn eigen, unieke manier in beeld te brengen. Samen met algemeen directeur Maurice Husson vertelt hij over de totstandkoming van de twaalf werken die inmiddels een rode draad vormen door het pand.
Maurice Husson (l) en Huub Giesbertz (r) bij een van de kunstwerken in het nieuwe kantoor aan de Klipperweg.
Over Huub Giesbertz
Giesbertz woont in Landgraaf en fotografeert al zijn hele leven. Het maken van kunst is eigenlijk door toeval ontstaan, zo vertelt hij: “Mijn eerste werken waren op canvas, maar dat beviel mij niet zo goed. De kleuren sprankelden niet, het spatte niet van het doek af. Toen ik in 2012 als steward betrokken was bij de ondertunneling van de A2 kwam ik in aanraking met galeriehouder Marcel Ronda, die kunstwerken liet printen op aluminium. Toen ik dat zag wist ik gelijk: dat is wat ik zocht.” Inmiddels is Giesbertz vele exposities verder en is zijn werk over de hele wereld te vinden.
Ons bedrijf als luilekkerland
Husson vertelt waarom hij meteen dacht aan Giesbertz voor de aankleding van het kantoor: “Ik wilde ons nieuwe kantoorpand een frisse uitstraling geven, met een link naar onze activiteiten. Als ik hier in Maastricht tussen de rollen staal en stapels platen liep moest ik vaak denken aan Huubs werk. Daar liep ik enkele jaren geleden bij toeval tegenaan in een galerie in Maastricht. Ik nam contact met hem op, en wat ik al verwachtte gebeurde: onze fabriek bood voldoende inspiratie en was een soort luilekkerland voor hem.” Giesbertz, die groot fan is van industriële omgevingen bevestigt dit: “Ik was meteen onder de indruk van de dikke staalplaten, enorme coils en de geweldige machines. Staal is sowieso al een van mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen, dus ik kon mijn hart hier ophalen. Bij hoge uitzondering mocht ik zelfs met de voorman mee op een kraan. Een bijzondere ervaring die mooie beelden opleverde.”
Geheim proces
Maar het bleef niet bij urenlang fotograferen alleen. Het werk van Giesbertz krijgt namelijk zijn eigenheid door de bewerking. “De onderwerpen die ik fotografeer moeten zo min mogelijk kleur bevatten”, vertelt hij. “Want die kleur voeg ik er door de bewerking zelf aan toe. Dat is een heel proces, want ik stop pas als ik zelf dat wow-gevoel heb. Veel mensen hebben mij al gevraagd hoe ik tot dit resultaat kom, maar dat is het geheim van de kunstenaar en dat geef ik natuurlijk niet prijs.” Giesbertz is erg tevreden over het resultaat. Toch springt één werk eruit voor hem: “Het is een veelkleurig werk van ringen. De mooie tinten maken het bijzonder.” Dit werk siert het kantoor van Husson. Toeval? “Ik wist niet dat dit werk Huubs favoriet uit deze serie was”, zegt Husson. “Voor mij sprong deze eruit door zijn kleuren en perspectief. De metalen ringen zijn messen die voor het bezoomen van de staalplaten gebruikt worden. De keuze was overigens niet gemakkelijk, want er zaten veel mooie werken in de serie!”
Trots en dynamiek
Giesbertz hoopt dat de nieuwe kantoorbewoners genieten van zijn werk. “Het is mooi als iedereen er - op zijn eigen manier - Laura Metaal en misschien wel zichzelf in herkent. En dat het een gevoel van trots oproept. Door het gebruik van aluminium als drager blijft mijn werk veranderen, afhankelijk van de lichtinval en waar je staat. Hierdoor is het dynamisch. Die dynamiek past ten voeten uit bij Laura Metaal.”
Meer zien?
Benieuwd wat Huub Giesbertz nog meer maakt of op de hoogte blijven van zijn exposities? Dat kan via zijn Facebookpagina!