Laura Metaal heeft zijn decoillijn versterkt. Daarmee kan deze staalverwerker nu coils van 2 meter breed met een vloeigrens van 1.250 N per mm2 verwerken tot plaat.
‘Deze upgrade vergde een bedrag van ongeveer vijf miljoen euro’, vertelt Pieter Haumann, commercieel directeur van Laura Metaal Staalcenter Maastricht.‘We zijn geen leverancier van staalplaat’, benadrukt Haumann. ‘Nee, wij decoilen rollen staal tot plaat voor iedereen die daar maar behoefte aan heeft. Klanten van ons zijn walswerken en handelshuizen, groot en klein. Jaarlijks kunnen wij ongeveer 400.000 ton staal verwerken. Maar het hoeft niet zo groot. Wij decoilen ook gerust één coil voor een klant. Dat zal dan niet echt goedkoop zijn, maar daar zit onze kracht niet, die zit veel meer in onze flexibiliteit.’
Upgrade
‘Onze Fimi-decoillijn is niet nieuw, het is een upgrade van onze bestaande decoillijn, die we in 2009 hebben aangeschaft. Toen nog geschikt voor coils van 20 mm dik en 2 meter breed en een vloeigrens tot 430 N/mm2. Snel daarna kregen we steeds meer vraag naar het decoilen van 25 mm dik staal. Daarom hebben we in 2015 een upgrade gemaakt naar het decoilen tot een maximum van 25 mm dik tot een vloeigrens van 430 N/mm2. Ook toen werden we al weer snel geconfronteerd met een veranderende behoefte van de klant. Er ontstond meer vraag naar 25 mm dik staal met vloeigrenzen tot 500 N/mm2. Daarmee liepen we weer tegen onze grenzen aan’, zo vertelt Haumann. Door de veranderende marktvraag besloot Laura de Fimi-lijn verder te upgraden naar hogesterktestaal met specifi caties van 25 mm dik staal en een vloeigrens van 550 N/mm2. Maar we zouden met de nieuwe decoiler ook 2 meter breed, 16 mm dik staal kunnen decoilen met een vloeigrens van 1.150 N/mm2. Ware het niet, dat deze staalsoort als coil nog niet bestaat. Maar twee - niet bij naam te noemen - staalproducenten hebben deze staalsoort bijna onder controle.’ Daarmee lopen we in Europa voorop in het decoilen naar staalplaten met een hoge rekgrens in elke gewenste afmeting.
Concurrerend met kwartoplaat
Hoe sterker je staal kunt maken, hoe minder staal er nodig is om een bepaalde constructie te maken. Haumann denkt dat er veel meer vraag gaat komen naar hogesterkte staal met hoge vloeigrenzen. Denk aan de laadbak van dumpers, daar is het gewicht van groot belang. Elke kilogram die je laadbak minder weegt, kun je dan gebruiken om meer lading mee te nemen, waardoor er minder ritten nodig zijn. Dit vertaalt zich ook naar een lager brandstofverbruik wat gunstig is om de CO2-uitstoot te verlagen. We vinden het belangrijk om te blijven innoveren en investeren om zo onze bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen.’ Doordat de staalproducenten steeds hogere sterktestalen op coil kunnen produceren, gaan ze concurreren met de walswerken die hogesterkte kwartoplaten produceren. Het maken van coils is een continuproces en daardoor veel goedkoper. Daarnaast is de oppervlaktekwaliteit ook beter dan kwartoplaat. Kwartoplaat wordt gemaakt in een batchproces waar elke dikke plak staal in een langdurige proces op de juiste dikte wordt gewalst. Dat kost tijd en neemt ook nog eens veel ruimte in beslag: De meterslange staalplak wordt door het te walsen naar dunne plaat vele honderden meters lang. ‘Decoilen is niet alleen het vlak maken van een rol staal. Nee’, zegt Haumann, ‘dat is vooral het panningsvrij maken van staal.’ Die spanningen zijn ontstaan door de productie van het staal en door het oprollen. Die spanning moet eruit en dat gebeurt met de richtmachines waarvan er drie in de Fimi-lijn zitten. De upgrade van de decoillijn bestaat o.a. uit een compleet nieuwe voorrichtwals, nieuwe walsrollen in de eerste richtmachine en een compleet nieuwe tweede richtmachine. Hoe meer rollen, hoe meer spanning er uit het staal wordt gewalst. Zo bevat de voorrichtwals zes rollen, de eerste richtmachine elf rollen en de tweede richtmachine vijftien rollen. De upgrade is gedaan door het Italiaanse Fimi.
Schoon blazen
Naast deze upgrade van de Fimi-decoiler heeft Laura zelf een hete lucht-blazer ontwikkeld die er voor zorgt dat aan het begin van de decoillijn de coil wordt droog geblazen met warme lucht. Dat is op een speciale manier gedaan, waar Haumann geen verdere informatie (en foto’s) over wil geven. Een ander doel van de blazer is dat het oppervlak van de staalplaten schoon worden geblazen. Zelfs vochtige coils kunnen direct verwerkt worden zonder risico van aantasting van het oppervlak. Daarnaast kan Laura Metaal met de nieuwe installatie het overgrote deel van de platen kantscharen, beitsen en voorzien van een zeer precieze beschermende olielaag.